Skipret op de rails

Het vervoeren van honderden passagiers naar een fijne skivakantie is niet alleen een feestje, maar ook een serieuze bezigheid. Aan boord van de eerste Alpen Express van het seizoen voeren wij* een uitgebreide inspectie uit als onderdeel van het monitoringproces van de spoorwegonderneming. Doel: de opdrachtgever informatie verschaffen, die bijdraagt aan inzicht in de mate van effectiviteit van zijn veiligheidsmanagementsysteem.

Inspecteren is één van de manieren om informatie te verzamelen, die kan worden gebruikt bij het vinden van antwoorden op drie elementaire vragen over veiligheid, die elke organisatie zich voortdurend zou moeten stellen:

  • weten wij wat er mis kan gaan?
  • weten wij of ons managementsysteem voorkomt dát er iets mis gaat?
  • hebben wij informatie over de effectiviteit van ons systeem?

Deze dag nemen wij er de tijd voor en observeren we alle activiteiten op en rond de trein: van voorbereiding tot het daadwerkelijk vervoeren van een lange trein met veel passagiers. Scope: proces-, arbeids- én passagiersveiligheid. We bekijken de uitvoering van de technische controles, de briefing, de veiligheidsvoorzieningen in het materieel, het instappen (met veel bagage!), het vertrekproces en de werkzaamheden van alle medewerkers aan boord. Van machinist tot treinchef tot steward: iedereen komt aan de beurt. Daarbij controleren we niet alleen: we voeren ook gesprekken, zodat we een goede indruk krijgen van de processen: niet alleen van wát er gebeurt, maar ook van het hoe en het waarom.

De verzamelde informatie gebruiken we om in het inspectierapport de link te leggen met de genoemde vragen, die we bespreken met de opdrachtgever. Deze kan op basis van de bevindingen een goede afweging maken hoe hij die vragen gaat beantwoorden. In het voor hem meest ideale geval misschien wel met drie keer een volmondig ‘ja!’. Maar er is ook helemaal niets mis met een ander antwoord. Bijvoorbeeld in het geval van opgemerkt verbeterpotentieel. Wat het ook wordt, het zal het bewustzijn van de organisatie illustreren dat er inzicht bestaat in de stand van zaken. En dat is één van de belangrijkste voorwaarden bij een gezonde veiligheidsaanpak.

Wilt u ook optimaal inzicht in het functioneren van uw managementsysteem? Een onafhankelijke en kritische blik kan daarbij helpen. Neem contact op!

(* samenwerking EnTrainable en Shuntingyard)